Camera Reiniging

Vroeg of laat overkomt het ons allemaal, stof op de sensor van onze digitale spiegelreflexcamera.

Hoe zorgvuldig je ook bent, stof is niet te vermijden en ook als je géén lenzen wisselt, dan zul je op den duur toch wel eens een stofje aantreffen op je foto's.

Meestal zijn stofjes op de sensor te zien in egale, lichte delen van de foto, bv. een  blauwe lucht. Als de achtergrond donkerder is zul je bijna de stofje niet opmerken.
De stofjes worden scherper afgebeeld naarmate de beeldhoek van de lens toeneemt (groothoek) en bij het gebruik van kleine diafragma's omdat dan de scherptediepte toeneemt.

Stofjes op de sensor worden als kleine, donkere  vlekjes getoond.

 

Het reinigen van de sensor is een secuur werkje. Wordt dit niet goed gedaan, dan kan dit resulteren in een onherstelbaar beschadige sensor. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot een "total loss" camera omdat de herstelkosten dermate hoog zijn dat repareren vaak niet meer de moeite waard is. Raak daarom nooit de sensor aan, behalve met daarvoor geschikt materiaal. Blaas ook nooit op de sensor, ook niet met gecomprimeerde lucht. In een spuitbusje gecomprimeerde lucht bevindt zich vloeibaar drijfgas. Mocht dat drijfgas op de sensor komen dan kan dat vlekken achter laten.

Hoe kan ik zien of er op mijn sensor ook stofjes zitten?


Zoals boven al werd gezegd merk je niet altijd dat er stof op je sensor zit. Alleen in de lichte partijen van een foto valt het het meest op. Om nu te controleren of er zich stof op je sensor bevindt kan het volgende gedaan worden:
Monteer een groothoek(zoom)lens op de camera en zoom uit naar de grootste beeldhoek. Stel de camera in op diafragmavoorkeuze (A-stand) en selecteer het kleinste diafragma (bv. F22). Zet de camera of lens op handmatige scherpstelling en draai de focusring naar de kortste instelafstand. Maak nu een foto tegen een heldere, egale lucht of een ander egaal en licht onderwerp. Controleer hierna de foto op het scherm van je computer en zoom in tot 100%. Scroll de foto op en neer, heen en weer zodat alle delen van de foto gecontroleerd kunnen worden. Ziet je foto eruit als de foto hierboven, dan zit er stof op je sensor en wordt het tijd om de sensor te laten reinigen.

Tips om stof op de sensor te zoveel mogelijk te voorkomen

 

  • Verwissel alleen lenzen als het echt nodig is;
  • Houdt de opening van de camerabody naar beneden tijdens het wisselen van een lens;
  • Wissel geen lens waar wind is, en zeker niet op een winderig strand.
    Toch onder die condities lenzen wisselen? Doe het dan in de auto of in een beschermzak;
  • Sluit een lens direct af met de lensdoppen na het wisselen;
  • Let bij de aanschaf van (tele)zoomlenzen erop dat de lens weinig of niet langer wordt tijdens het zoomen. Sommige telezoomlenzen fungeren als een fietspomp en verplaatsen een flinke hoeveelheid lucht tijdens het zoomen. Deze lucht kan stofjes naar binnen zuigen in het camerahuis.

mocht u vragen en of opmerkingen hebben neem gerust contact met ons op